English (United Kingdom)Hungarian (formal)
A projekt (TECH_08-D3-2008-0053) a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával.
PDF Nyomtatás E-mail
A Semmelweis Egyetem (SE) az ország egyik legpatinánsabb intézménye.

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem 2000. január 1-én az Országgyűlés 1999. évi LII. törvénye alapján a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Orvostovábbképző (időközben Egészségtudományi) Karával és Egészségügyi Főiskolai Karával, továbbá a Magyar Testnevelési Egyetemmel integrálódott. Ezáltal létrejött a hatkarú Semmelweis Egyetem, melynek első közös tanéve 2000. szeptember elején kezdődött. 2001. december 31-én az Egészségtudományi Kar megszűnt és egyes tanszékei (tanszéki csoportjai) az Általános Orvostudományi Karhoz integrálódtak. A Semmelweis Egyetemet jelenleg öt kar alkotja.

A Semmelweis Egyetem hármas feladatot lát el: oktatás, kutatás és betegellátás.

Oktatási tevékenység: Öt karán három nyelven folyik az oktatás. Az összesen kb. 10700 hallgatóból 1400 a külföldi diák. Fennállása alatt közel 100 000 diplomát adott ki, melyek megfelelnek az európai elvárásoknak. Tudományos tevékenység: A SE kutatási tevékenysége kiemelkedő, a K+F index alapján a SE az öt legjobb magyarországi egyetem egyike. A kutatási tevékenység központja a MTA-SE Egyesült Kutatási Szervezete, amely a résztvevő 22 kutatócsoport önkéntes társulásaként jött létre. Gyógyító tevékenység: Intézeteiben az egészségügyi ellátó tevékenység több mint 2600 ágyon folyik, az intézetek havonta mintegy 130 000 járó- és 9000 fekvőbeteget látnak el. Az SE Magyarország egészségügyi ellátási szükségleteinek 5 %-át biztosítja.