English (United Kingdom)Hungarian (formal)
A projekt (TECH_08-D3-2008-0053) a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával.
PDF Nyomtatás E-mail
A Logisztikai és Gyártástechnikai Intézetet – a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány második kutatóintézeteként – 1993-ban alapították a Miskolci Egyetemmel együttműködve, az egyetem területén. Három évvel később, 1996-ban Miskolctapolcán készült el az intézetnek jelenleg is helyt adó épület.

Az Intézet a magyarországi politikai rendszerváltást követõ kutatási struktúra-átalakítás keretében jött létre. Az Intézet a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány - 2005-től Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány - egyik láncszeme. Az alapítványt a magyar kormány hozta létre a német Fraunhofer Gesellschaft támogatásával, a magyarországi fiatal mérnökgeneráció bevonására a modern, nemzetközi szintű kutatásba.

A BAY-LOGI küldetése a piaci jegyeket hordozó K+F tevékenység hazai megerősítése a környezettechnológia, a szerkezetek biztonságos üzemeltetése, az informatika, a logisztika, az újrahasznosítás, a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztése, a mechatronika, az új és tiszta technológiák meghonosítása, az innováció társadalmasítása, a vidékfejlesztés és hatékony termelési módszerek bevezetése területén.

A BAY-LOGI számos külföldi egyetemmel és kutatóintézettel működik együtt multi- ill. bilaterális formában. E kapcsolatok döntően a minden partner számára kölcsönös előnyöket nyújtó, nemzetközi támogatást élvező kutatási feladatok megoldásában alakultak ki. A munkatársak sikeresen vettek részt a kelet-nyugati kutatási együtt-működés nyitányát jelentő PECO-programoktól kezdve a COPERNICUS, INCO-COPERNICUS, NATO, TEMPUS, az EU 5., 6. és 7. Keretprogramjaiban.

A BAY-LOGI munkatársai szerepet vállalnak a Miskolci Egyetem alap- és posztgraduális, valamint PhD képzésében. Az oktatási tevékenység szélesítésével az Intézet be tudja vonni a tehetséges hallgatókat az egyes kutatási feladatokba, biztosítva ezzel a kutatói utánpótlást, illetve a piac-orientált kutatói mentalitás szélesítését, az "EU-konform" kutatók hazai képzését, az innovációs lánc hatásfokának javítását.