English (United Kingdom)Hungarian (formal)
A projekt (TECH_08-D3-2008-0053) a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség támogatásával.
A telemedicina PDF Nyomtatás E-mail
Napjainkban az egészségügy egyre több költséget emészt föl, mind az állam, mind az egészségügyi intézmények, mind az egyszerű emberek részéről. Ezért nem csoda, hogy sokan sokféleképpen próbálták meg orvosolni ezt a problémát, vagyis minél kevesebb pénzből, de ugyanolyan hatékonyságú egészségügyi tevékenység mellett gazdálkodni. Az egészségügy eljutott egy olyan fázishoz, ahol az ismeretek és a technológia fejlettségi szintje miatt, szükségszerű a technológiai ugrás végrehajtása. Miközben az egészségügyi kiadások az egész világon növekedő tendenciát mutatnak, az információs technológiák és a telekommunikáció költségei egyre csökkennek. Ezért szinte már törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb összefonódik az orvoslás és az informatika. Így született meg a telemedicina.

 A telemedicina a távközlési és informatikai technológiák alkalmazása az egészségügyi ellátás javítása érdekében akkor, amikor a résztvevők között lényeges távolságot kell áthidalni. Ez érintheti az orvos és beteg, illetve az orvos és orvos közötti kapcsolatot, kölcsönhatást. A telemedicina alkalmazások két alapvető technikára épülnek: „store and forward” képtovábbítás és élő audióvizuális kommunikáció, illetve ezek kombinációja.

A telemedicina rendszerek támogatásával az orvosnak már nem kell okvetlenül ott lennie a beteg mellett ahhoz, hogy diagnózist állítson fel, vagy akár gyógyítson. Az Internet révén villámgyorsan elküldhető bárhová a röntgenfelvétel, az ultrahang, az EKG, a tomográf, a mágneses rezonanciás felvétel, vagy bármi egyéb. A beteg mellett lévő orvos pedig szinte korlátlanul kérhet segítséget bármelyik specialistától. Az sem baj, ha a szakorvos több tízezer kilométerre van a betegtől. Hallgathatja a beteg légzését, megnézheti a nem tipikus csonttörését és így tovább. Ezen rendszerek bevezetésével egy egységes, jól körülhatárolt betegkövetési, adminisztrációs rendszer alakítható ki.