English (United Kingdom)Hungarian (formal)
The project (TECH_08-D3-2008-0053)  is funded by the Research and Technology Innovation Fund and supported by the National Development Agency.
Press release 18/04/2010 in Hungarian PDF Print E-mail

Innovációs eredmények a hatékony és gazdaságos betegellátásért

Sikeres projektévet zárt az eHEALTH8 konzorcium a jövő táv-egészségügyi rendszerének kutatás-fejlesztésében – jelentette be a konzorcium vezetőjeként az Answare Kft.

Az eHEALTH8 konzorcium elsődleges célja egy, az orvos-szakma által támogatott, a műszaki innovációs lehetőségek és irányok és a nemzetközi tapasztalatok alapján kidolgozott protokollok alapján működő táv-egészségügyi rendszer prototípusának létrehozása. A munka ennek jegyében az orvos-szakma és a műszaki szakma együttműködésének megteremtésével kezdődött. Orvos-szakmai oldalról megtörtént a szakmai területek behatárolása és a protokollokat kidolgozó, a Semmelweis Egyetem klinikusait és professzorait tömörítő munkacsoport léthozása.

A konzorcium első projektévének eredményeképpen megalkotásra, majd elfogadásra került a protokoll reprezentációs keretrendszer leírás. A keretrendszer leírása az egészségügyi szakmai protokoll gépi előállításának az eHEALTH8 projektben kifejlesztett módszerét írja le, a szöveges protokolltól indulva, a folyamatokra bontott szemi-strukturált leíráson át, a futtatható gépi verzióig.

A konzorcium iránymutatása, a műszaki lehetőségek és újítási irányok, valamint a nemzetközi alkalmazási tapasztalatok figyelembevételével az első projektévben megalkották a telemedicina eljárásokat is használó orvos-szakmai protokollokat a következő szakmai területeken:

-       Vascularis   Neurologia

-       Pulmonologia,

-       Nőgyógyászat

-       Sürgősségi ellátás

A protokollokat, a mérőeszköz gyártó tagok által tervezett, fejlesztett és bemutatott innovatív eszközöket, ill. azok által támogatott mérési módszereket is felhasználva alkották meg a konzorcium klinikus tagja.

Az eHEALTH8 konzorcium arra az álláspontra jutott, hogy a telemedicinával támogatott betegellátásnak a korábban elfogadott szakmai protokollokra kell támaszkodnia. Ez ad garanciát arra, hogy ez az új típusú betegellátás a bizonyítékokon alapuló betegellátás része legyen, attól csak abban különbözzön, hogy eredményesebb és költséghatékonyabb lesz, valamint a beteg számára életminőség javulást hoz.

A konzorcium által kidolgozott protokollok egy eredményesebb és költséghatékonyabb betegellátás alapjait rakják le. A kutatás második évében folytatódik a rendszer fejlesztése, valamint azoknak az intelligens eszközöknek az illesztése, melyek segítségével a folyamatok a 3. évben gyakorlatban is kipróbálhatóvá válnak.